Monumenten

Zonnepanelen zie je natuurlijk steeds vaker, maar wat als het gaat om een monumentaal pand? Zonnepanelen zijn mogelijk op en rond deze panden, maar soms ook niet. Dus wanneer kan het wel en waarop moet u letten bij historische gebouwen? Wij wijzen u de weg.

Zonnepanelen op monumentale panden

Om het nationaal erfgoed door te geven aan de toekomstige generaties, dienen deze te worden verduurzaamd om te voldoen aan de hedendaagse en toekomstige eisen van zowel gebruiker als omgeving.Bij monumentale panden vraagt een zonne-energie installatie speciale aandacht. Niet alleen de cultuurhistorische waarde van het gebouw speelt een rol, maar ook de keuze van het juiste systeem en de juiste isolatie. Het plaatsen van zonnepanelen kan namelijk voor grote veranderingen zorgen aan de buitenkant van een monumentaal pand en dan met name visueel. Dit is vaak juist hetgeen waar bij monumentale panden veel waarde aan gehecht wordt. Daarnaast spelen de gebruikte materialen en technieken bij de bouw van het gebouw ook een rol.

Vanaf nu krijgen panelen die uit het zicht liggen een positief advies, mits ze geen waardevolle delen aantasten en zorgvuldig worden geplaatst. Panelen die in het zicht liggen, mogen het beeld van het monument niet verstoren. Vanwege deze reden is een zorgvuldig afgewogen ontwerp van essentieel belang, onevenredige visuele verstoringen worden dan ook niet geaccepteerd.

Dit speelt voor de gemeente namelijk een belangrijke rol in het afwegingsproces om u een vergunning te verlenen. Zij beslissen namelijk wat er wel en niet kan bij monumentale en beschermde gebouwen. Iedere situatie is anders en lokaal beleid kan daardoor ook variëren. Het is dan ook aan te raden om zo vroeg mogelijk uw gemeente om een reactie te vragen op de ideeën. Wanneer ze hier positief tegenover staan, is het verstandig om direct afspraken te maken voordat u het gehele plan uitwerkt. Vervolgens kunt u een omgevingsvergunning aanvragen bij de gemeente. Deze heeft u altijd nodig als u zonne-energie installaties wilt plaatsen op een beschermd monument.

Bij monumentale en beschermde panden komen meestal alleen zonnepanelen in aanmerking met een kleur die minder opvalt. Dit is zijn dus meestal donkergrijs of zwart, of een kleur die aan het dak is aangepast. Al is deze laatste variant lastiger te verkrijgen.

 

Clearline Fusion

Zijn zonnepanelen dan wel goed te integreren in een monumentaal pand? Met het Clearline Fusion indaksysteem wel! Met het platte profiel is ons indaksysteem de ideale oplossing bij het inbouwen van zonnepanelen met het behoud van het originele karakter van uw pand. Historische daken zijn allesbepalend voor het karakter van uw monument, of het nu gaat om een pannendak, een rietdek of een dekking met leien. Het Clearline Fusion indaksysteem vormt één geheel met de dakbedekking en is daarmee dé ideale oplossing met het oog gericht op behoud van het originele karakter van uw pand. Daarom wordt het veel toegepast bij gebouwen waar uitstraling erg belangrijk is.

Neem contact met ons op

Heeft u vragen of wilt u graag eens langskomen in onze showroom? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×