Viridian Solar introduceert nieuw veiligheidsproduct voor solar

08 april 2022
Deze week werd door onze leverancier Viridian Solar op de vakbeurs Solar Solutions International in Nederland een nieuw solarproduct ter verbetering van de brandveiligheid geïntroduceerd en erkend met een innovatieprijs Het betreft de ArcBox-connectorenbehuizing van Viridian Solar.

ArcBox verkleint het risico dat een fout bij het aanleggen van elektrische aansluitingen in een solar PV-systeem kan uitgroeien tot een gevaarlijke brand. Installateurs hoeven alleen de clamshell-behuizing rond de buitenkant van DC (MC4)- connectoren te klikken. Testen uitgevoerd door Loughborough University en het KIWA-brandtestlaboratorium hebben bevestigd dat ArcBox op een veilige wijze een DC-vlamboog in de connector isoleert en voorkomt dat deze zich verspreidt en brand veroorzaakt in nabijgelegen brandbare materialen. Het gepatenteerde product zorgt ook voor voldoende ventilatie zodat de connector binnenin bij normaal gebruik binnen de toegestane temperatuurgrenzen blijft.

“De installatiefouten die ertoe kunnen leiden dat een DC-connector een vlamboog kan veroorzaken worden veelal veroorzaakt door slechte krimpverbindingen of door mismatch van connectoren van diverse fabrikanten, het niet volgens het gebruiksvoorschrift werken met de juiste tools en het monteren van elektroden terwijl ze nat zijn dat kan leiden tot corrosie van de contacten”, zegt Dr. KT Tan, Chief Technical Officer bij Viridian Solar, “Solarinstallateurs maken jaarlijks miljoenen van dergelijke verbindingen, vaak op moeilijke locaties of onder ongunstige weersomstandigheden die het risico op een probleem verder vergroten. ArcBox geeft extra gemoedsrust aan solarinstallateurs en hun klanten.”

Stuart Elmes, CEO van Viridian Solar, voegde toe: “Het is bewezen dat solar PV een zeer veilige technologie is. Maar naarmate het aantal solar PV-installaties toeneemt zullen er gebeurtenissen met een lage waarschijnlijkheid, maar met grote gevolgen, plaatsvinden. We hebben allemaal de plicht om door te gaan met het verbeteren van de veiligheid van solar PV.”

“Bij Viridian Solar zijn we van mening dat ArcBox een mogelijkheid biedt om alle solar PV-installaties veiliger te maken en dit zal dan ook ons uitgangspunt zijn m.b.t. distributie en partnerschap. We hebben bevestigingsdetails van de ArcBox beschikbaar gesteld aan diverse fabrikanten uit de gehele PV-sector en moedigen hen aan om montagemogelijkheden te ontwerpen die geschikt zijn voor hun eigen producten.”

“BIPV-installaties hebben extra aandacht gekregen omdat ze een verhoogd brandrisico met zich mee zouden kunnen brengen en we doen andere fabrikanten van BIPV dan ook een open aanbod om samen met ons de ‘best practice’ installatiewijze te verbeteren. We zien ook een vereiste voor ArcBox bij installaties met zonnepanelen op platte daken boven dakbedekkingen zoals enkellaags membraan of bitumen en voor solar PV-installaties op gebouwen die buiten gebruik worden gesteld, al is dat maar voor een korte periode, waarbij aanzienlijke domino-effecten kunnen optreden, zoals ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, scholen of fabrieken.”

Voor meer informatie over het verminderen van brandrisico’s voor solar pv en de specificaties: ArcBox

Neem contact met ons op

Heeft u vragen of wilt u graag eens langskomen in onze showroom? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×