Brandoorzaak zonnepanelen

08 juni 2022
De populariteit van zonnepanelen zorgt ervoor dat ze onder een vergrootglas worden gelegd. Over de brandveiligheid van panelen worden volop discussies gevoerd, schrijft de stichting Nederlandse Norm (NEN).

80 procent van PV-branden veroorzaakt door probleem met connectoren

Recent onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat dakbedekking of thermische isolatie minder invloed uitoefent dan gedacht. Dat stond in een position paper van ProButimen, die in januari 2022 verscheen. Efectis concludeerde hetzelfde in hun onderzoek.

Afstand panelen en dak

Efectis beoordeelde acht branden die tussen 2016 en 2021 plaatsvonden bij een zonne-energiesysteem. Zij stellen dat met name de afstand tussen zonnepanelen en het dak van grote invloed blijkt te zijn op de temperatuur en de snelheid van vlamuitbreiding. Daarom dat het indaksysteem van Viridian Solar het meest veilige indaksysteem op de markt is. Inclusief latten en tengels is de afstand tussen dak en paneel meer dan 10 cm (ongeveer 10 cm is het advies van het Verbond van Verzekeraars)

TNO

Volgens TNO is in de meeste gevallen een probleem met connectoren de oorzaak, ook wel cross mating genoemd. Schade-experts schatten problemen met connectoren als veruit de belangrijkste oorzaak in: schattingen lopen uiteen van 80 tot zelfs 99 procent van alle branden, aldus het TNO-rapport.

Tijdens de beurs Solar Solutions op de Expo Haarlemmermeer, 12, 13 en 14 april, heeft Viridian Solar een baanbrekende innovatieve uitvinding gepresenteerd die de brandveiligheid voor zonnepanelen in grote maten zal verhogen. Lees hier het artikel Viridian Solar introduceert nieuwe veiligheidsproduct voor solar.

Neem contact met ons op

Heeft u vragen of wilt u graag eens langskomen in onze showroom? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×